İçindekiler[göster]

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA NASIL SEYAHAT EDEBİLİRİZ


Sokağa çıkma yasakları 1 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni düzenlemelere göre her gün akşam 21:00’den sabah 05:00’de kadar devam ediyor. Hafta sonları ise şehirlere göre değişiklik gösteriyor. Bazı şehirlerde hafta sonları sokağa çıkma yasağı sürerken bazılarında kaldırıldı. Örneğin İstanbul’da cumartesi yasağı kalkarken, Trabzon’da hafta sonu kısıtlaması sürüyor. Diyarbakır’da ise hafta sonu sokağa çıkma yasağı yok.  Kısıtlamaların ilden ile değişiklik gösterdiğini unutmayın.

- Hafta sonu sokağa çıkma yasağı sırasında uçak ya da otobüs biletim var ne yapmalıyım?

İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı genelgesine göre sokağa çıkma yasağı saatleri içerisinde uçak, otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk edecekler biletlerini, rezervasyon numaralarını ya da PNR kodlarını göstermeleri halinde sokağa çıkabilecek. Türk Hava Yolları konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede yer alan sokağa çıkma kısıtlamalarından, uçuş gerçekleştirecek tüm yolcularımız muaf tutulacaktır. Yolcularımız, kısıtlama süresince yapılacak kontrollerde uçuşlarına dair bir belge (mobil biniş kartı veya bilet ekran görüntüsü) ibraz ederek ulaşımlarını sağlayabileceklerdir." Ancak İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelgesine göre 20 yaş altı kişiler yanlarında ebeveyn olmadan şehirlerarası yolculuk yapamayacak.

- Sokağa çıkma yasağında havalimanına nasıl gidebilirim?

Hafta sonları için uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edecekler, biletlerini ya da PNR kodlarını göstermeleri halinde dışarı çıkabiliyor. Ancak bu kişiler havalimanına nasıl ulaşacak? Taksi duraklarında izinli taksiler sokağa çıkma yasaklarında çalışabiliyor. Ancak polis durdurduğunda çalışma belgeniz varsa göstermeniz ya da uçak otobüs vs. seyahat araçlarını kullanacaksanız biletinizi göstermeniz istenebilir. Taksi konusunda örneğin havalimanına gidecekseniz kendinizi garantiye almak için önceden gün ve saatinizi vererek taksi durağından randevu almanızda fayda var. 

- Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması sırasında özel araçla seyahat edilebilecek mi?

İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelgesine göre kısıtlama saatlerinde özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirlerarası yola çıkacaklar için bazı şartlar var. Hastalık durumu, cenaze işlemleri, işle ilgili seyahatler vs gibi durumlar için seyahat edebilirler. Bunun için belgelerinin mutlaka yanlarında olması gerekiyor. Konuyla ilgili sorusu olan Alo 199'u arayarak bilgi alabilir.

- Sokağa çıkma yasağı kimlere uygulanacak?

1 Aralık Salı akşamı yürürlüğe giren kısıtlamalar nedeniyle hafta içi her gün saat 21:00 ile sabah 05:00 arası sokağa çıkma yasağı olacak. Hafta sonları ise cuma akşamı saat 21:00’den pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 65 yaş ve üzeri kişiler hafta içi saat 10:00-13:00 saatleri arasında, 1 Ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı bireyler ise 13:00-16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Çocuklar ihtiyaç olması halinde (örneğin kreşe bırakma bakıcıya bırakma, doktor kontrolü gibi durumlar için) yanlarında velileri olması halinde bu saatlerin dışında dışarı çıkabilecek. Bu arada 65 yaş üstü ile 20 yaş altı kişiler toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

- 20 yaş altı 65 yaş üstü nasıl seyahat edecek?

İçişleri Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre 20 yaş altı gençler yanlarında yetişkin biri olmadan seyahat edemeyecek. Ancak özel ve gerekçeli bir durum olması halinde 18-20 yaş arası gençler, Seyahat İzin Belgesi almak kaydıyla şehirlerarası seyahat edebilecek. Veli ya da vasisi yanında olanların izin belgesine gerek yok. 65 yaş üstü vatandaşlar İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı genelgesine göre sadece düşük ve orta risk grubu iller arasında Seyahat İzin Belgesi almadan seyahat edilebilecek. Ancak gidecekleri güzergah içerisinde de yüksek ve çok yüksek risk grubunda il varsa yine Seyahat İzin Belgesi alması gerekecek. HES kodu alma zorunluluğu herkes için geçerli. 

- Sokağa çıkma yasağı hangi günler ve hangi saatler arası?

1 Aralık Salı akşamı yürürlüğe girecek hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle hafta içi her gün saat 21:00 ile sabah 05:00 arası sokağa çıkma yasağı olacak. Hafta sonları ise cuma akşamı saat 21:00’den pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

- Sokağa çıkma yasağından kimler muaf olacak?

Sağlık çalışanları, kargo çalışanları, teknik servis elemanları, güvenlik çalışanları, izne bağlı üretim yapan yerler, veteriner hekimler, belediye çalışanları vs. gibi kanunla belirtilen kurallara uyan çalışanlar hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma yasaklarından muaf olacak.

- Oteller sokağa çıkma yasaklarında açık mı olacak, restoran hizmeti verecek mi?

Yeni genelgede kısıtlamalar otelleri kapsamıyor. Oteller misafirleri için konaklama ve yeme içme konusunda hizmet vermeye devam edecek. Konaklama yapanlar için otellerin restoranları açık olacak. Otel konaklaması olan kişiler konaklama rezervasyonunun başlama zamanı ile konaklama tesisine ulaşım süresi içinde rezervasyon olduğunu belgelemek kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek. Yol üstündeki turistik amaçlı dinlenme tesislerindeki restoranlar ise açık. Oradalarda yeme içme hizmeti veriliyor. Otobüs gar ve terminallerinde de kafe, restoran, kantin ve benzeri yerler açık olabilecek.

- Sokağa çıkma yasağında Seyahat İzin Belgesi nasıl alınır?

65 yaş üstü vatandaşların gün içerisinde saat 10:00 ile 13:00 arasında sokağa çıkma süreleri bulunuyor. Ancak şehirler arası seyahat edecek 65 yaş üstü vatandaşların, Seyahat İzin Belgesi alması şart. 

- AVM'ye HES Kodu ile girilebilecek

Yeni genelge ile alışveriş merkezlerine HES kodu ile girilebilecek. Kişi sayısına dikkat edilecek. Girişlerde önlemlerin yanı sıra HES kodu sorgulaması da yapılacak.

- Sokağa çıkma yasağı süresinde restoran, market, fırın açık olacak mı?

Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması olduğu saatlerde evlerinize yakın yürüme mesafesindeki fırın,kasap, manav, market, kuruyemişçi gibi yerler, saat 10:00 - 17:00 arasında açık olacak. 

- Havalimanı ve hastane restoran ve kafeleri hizmet verebilecek mi?

Havalimanı restoran ve kafeleri sadece yolcular ile personel tarafından kullanılabilecek. Hastane kafe ve kantinleriyle ilgili karar ilgili hastane yönetimine bırakıldı.

- Yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamasına tabi midir?

Ülkemizde bulunan yabancı turistler hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

Kategoriler: Seyahat İpuçları