Dünyada hava yolu taşımacılığını alt üst eden Koronavirüs pandemisi yolculuklar için özel bir sağlık pasaportu oluşturulmasına yol açtı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) insanların aşı, hastalık gibi sağlıkla ilgili tüm bildirimlerini içeren bir dijital sağlık pasaportu (TravelPass) oluşturmaya başladı. Avrupa Birliği ülkesi liderleri ise yaz aylarında AB üyesi vatandaşların dijital aşı kartlarıyla beraber seyahat etmesini planladıklarını açıkladı. Peki Türk vatandaşları nasıl seyahat edecek?
AB djiital pasaportu zorunlu tutacak
Avrupa Birliği üye ülkesi liderlerinin toplantısı sonrası konuşan Almanya Başkanı Angela Merkel, “Tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının dijital sağlık pasaportuyla beraber yaz tatiline çıkmasını planlıyoruz” açıklamasını yaptı. Yunanistan geçtiğimiz ay Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelenlerin aşı kartlarıyla beraber turistik seyahat yapabileceklerini açıklamış ve IATA’nın TravelPass çalışmalarına destek vermişti. Dünya Sağlık Örgütü ise her ülke vatandaşının aşıya ulaşım imkanının kısıtlı olabileceği düşüncesiyle bu uygulamanın ayrımcılık oluşturacağını vurgulamıştı. Peki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ne yapacak?
Türk vatandaşları ne yapacak?
Hali hazırda Türk vatandaşları Avrupa Birliği üye ülkelerinden özel durumlar haricinde vize almakta zorlanıyor. Eğitim, işle ilgili başvurular dışında turistik amaçlı başvurulara şimdilik onay çıkmıyor. Türkiye’de şu an için uygulanan Çin aşısı Sinovac için de AB ülkelerinden henüz onay çıkmadı. Konuyla ilgili belirsizlik sürüyor. Seyahat etmek isteyenlerin ne zaman aşı olacağı, bu aşının aşı sertifikası listesinde yer alıp almayacağı henüz belli değil. Gelelim aşıyla ilgili diğer gelişmelere.
Türkiye aşı pasaportuna alınmadı
AB'nin hazırladığı son taslağa göre de Türkiye'de yapılan Çin aşısı ve Rus aşısına henüz onay çıkmadı. Dijital aşı pasaportunun tıpkı banka kartı şeklinde olması planlanıyor. Bu kartın içerisinde kişinin aşı bilgileri, aşıları yoksa PCR testi sonuçları ya da antikor testi sonuçları yer alacak.
Aşıyla ilgili gelişmeler neler?
Konuyla ilgili ilk olarak Avustralyalı hava yolu firması Qantas, aşı olmayanların uçuşuna izin verilmeyeceği yönünde açıklama yapmıştı. United Airlines geçtiğimiz aylarda Londra Heatrow ve New Jersey Newark Liberty Havalimanı’nda sağlık pasaportu ya da orijinal adıyla CommonPass uygulamasını test etmişti. United Airlines, JetBlue ve Lufthansa Havayolları da bu uygulamayı başlatmaya hazırlanıyor. Zamanla uygulamaya aşı bilgileri ile kişilerin diğer sağlık bilgilerinin de eklenmesi bekleniyor.
IATA dijital sağlık pasaportu TravelPass
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, sağlık bilgilerinin güvenli bir ortamda saklanıp paylaşılmasıyla uluslararası hava yolu taşımacılığının yeniden eski günlerine dönmesini planlıyor. Ülkelerin taleplerine göre PCR testleri, aşı bilgileri gibi tüm bilgiler içerisine yüklenecek. Dört aşamada yapılacak djital sağlık pasaportunda önce sağlık bilgileri olacak, ardından seyahat destinasyonu, gidilecek yer, yetkili laboratuvar ve test merkezinin sonuçları, aşı bilgileri ve kişisel sağlık bilgilerinin yer alması planlanıyor. Fransa, aşı olmayanların toplu taşıma araçlarını kullanamaması konusunda da hazırlık yapmaya başladı. Ancak ülkede aşılanma çalışmaları yavaş ilerliyor.
Kategoriler: Seyahat Rehberi